images/om_spa1.jpg

Om River Spa

River Spa ligger vackert intill Motala Ström och endas 300 meter från Göta kanal.

Vi har skapat en avskild plats där du kan gå ner i varv och slappna av helt och hållet i en lyxig spamiljö med de mest exklusiva behandlingar som finns.

Vårt Spa är modernt och vi har schemalagd rengöring och städning efter varje kund eller grupp av kunder.

Eftersom vi bara tar emot en bokning åt gången kan grupper och familjer med barn så unga som sju år känna sig välkomna och kan slappna av och njuta av River Spas utbud

Råby Gårds historia

De första skrivna källorna som nämner Råby är från medeltiden. På mitten av 1600-talet fanns det två kvarnar och ett ålefiske i Råby. Den ena kvarnen egdes av Hugo Hamilton på Ljung Gård. Den andra kvarnen och ålefisket var en del av kungens gods.

På 1800 tales anlagdes flere fabriker vid Råby. Dessa ägdes av bl a släkten Lagergren, Ryding och Nyström.Det fanns bla en klädes fabrik, med tillverkning av flanell, boj och linnen, fägeri oljekvarn snusfabrik ock en benstamp. Många av fabrikane tillverkad matrial for Abraham Nyströms bygg företag.

Abraham Nyström utnämndes till sockenmurare vid 19 års ålder och blev så småningom en av Östergötlands största byggmästare. Han och sönerna, som ärvde företaget byggde och renoverade många av kyrkorna och stora gårdar tex: Linköpings domkyrka, Brunneby Herrgård och Ruda Gård m fl. De byggde också många hus åt Göta Kanal som då var under byggnad. I 1844 flyttade Johanna, Abraham Nyström enda dotter med maken, August Wiberg inn i Råby Gård. Råby Gård var en gåva från Abraham till sin dotter. August blev chef och delägare in Råby AB som drev flere av fabriker i Råby. I 1853 bygde Johannas bröder, August och Johan Robert, den nuvarande huvudbygnad till Råby Gård.

Redan omkring 1890 startade John Andersson, den s.k. Motalakungen choklad tillvärkning i Motala. Han hade anlagt ett kraftverk vid Holm. Detta gav ström till många företag i Motala och medförde också att Motala var en av de första städerna med elektriskt gatljus. Han kom i kontakt med byggmästarna Bröderna Nyström som föreslog en nybyggnation vid Ljungs Råby, där han skulle kunna utnyttja fallen vid Motala ström. Andersson köpte Råby Oljeslageri AB med byggnader och flyttade sin chokladtillverkning till Råby.

I 1892 bildades Choklad-fabriks AB Motala och styrelsen hade sitt förste sammanträde 15-September. Som disponent för fabriken tilsattes Olof German Svensson och han flyttad inn i Råby Gård med sin fru Anna. 1894 födds sonen Hjalmar Svenfelt på Råby Gård.

Choklad-fabriken byggdes ut och bolaget behövde större utrymme. Friherrinnan på Ljung Helene von Mecklenburg nekade dock bolaget att arrendera mera mark och värksamheten började att planera flytt från Råby. Marken i Malfors köptes i 1898 och fabriken med alla sina byggnader och sina 184 anstallda flyttade nedstöms till Malfors i 1901. Fabriken blev också sålt till brödrene Cloetta i 1900. Ett sågverk etablerades på den gamla chokladfabrikens mark, men i år 1937 startades Ljungsbro kraftverk och fördämningarna medförde att det resterna av Råbys fabriker försvann under vatten. Fabriken i Råby.

Efter Choklad-fabriken flytt till Ljungsbro, blev Råby Gård ombyggt till lantbruk. I 1908 förvärvade Elof och Hulda Ohlsson Råby Gård och huvud byggnaden byggdes om i 1919 och 1942. I 1949 var det ett lantbruk på 89 ha med 7 hästar och 30 nöt kreatur.Råby Gård fortsatte som lantbruk ända till 1987, då gårdshuset separerades från jordbruksmarken och såldes som privathem.

Liz och Jens Vevstad köpte fastigheten år 2001 och River Spa öppnade år 2009.

images/om_spa2.jpg
images/om_mig1.jpg

Om mig

Jag har över 25 års erfarenhet av skönhet och olika massageterapier och har utbildat mig i olika länder ex: Sydafrika, Hong Kong, England, Sverige och Japan. Jag har bl.a. I.T.E.C Physiatrics Diploma 1990, I.T.E.C Aestheticienne Diploma 1990, Bergqvist Massage & Friskvårdsutbildningar Linköping och är av Branchrådet Svensk Massage Certifierad Massör. Jag kommer ursprungligen från sydöstra England och har bott i Sverige sedan 2001. Sedan 2009 driver jag spaet River Spa på Råby Gård utanför Ljung.